8. 1. 2023.

Varaždin ima najljepši advent u Hrvatskoj!

Varaždinski Advent najljepši je u Hrvatskoj, odlučila je tako Facebook publika u izboru koji je na svojoj Facebook stranici proveo portal Gradonačelnik.hr pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Varaždinu je pobjeda u kategoriji velikih gradova pripala s uvjerljivih 7.074 lajka podrške, gotovo 2.800 više od drugoplasiranog bjelovarskog Adventa.

Bilo je to treće izdanje ovog izbora u kojem je sudjelovalo 48 gradova i 16 općina, dok se u kategoriji velikih gradova s više od 35 tisuća stanovnika i sjedišta županija natjecalo njih 16. Glas za svoje favorite u osam je dana dalo ukupno 55.200 posjetitelja Facebook stranice portala Gradonačelnik.hr, a sadržaj objava vidjelo je više od 2 milijuna i sto tisuća Facebook korisnika.

U glavnu atrakciju Adventa u Varaždinu prometnuo se Čarobni grad Djeda Mraza s pomno osmišljenim sadržajem i originalnim Djedom Mrazom koji je ove godine prvi put dobio i "pojačanje", Baku Mraz. Više od 20 tisuća lampica obasjalo je dvorište palače Sermage u kojem se smjestio Čarobni grad i kroz koji je prošlo više od 30 tisuća posjetitelja. U preslatko uređenim kućicama u kojima je pažljivo odabran svaki detalj, pričale su se priče, pekli kolači i gledali crtići, a svoj je kutak, točnije „špilju“ ovdje imao i popularni Grinch.

Adventsku ponudu u prekrasnoj staroj gradskoj jezgri, koja je u blagdanskom ruhu zasjala punim sjajem, upotpunile su druge atrakcije poput panoramskog kotača te velikog klizališta na kojem je svoje umijeće na ledu pokazalo 25 tisuća klizača, a zabilježeno je i 27 tisuća spustova po ledenom toboganu. Blagdansku atmosferu u centru grada obogatili su koncerti vikendom na dvije pozornice na kojima su nastupali razni izvođači od domaćih snaga do estradnih imena, a nije izostala ni primamljiva gastronomska ponuda na adventskim kućicama.

Raznovrsni programi za sve generacije i kreativna blagdanska dekoracija izdvojili su varaždinski božićni sajam od ostalih ovakvih događanja, što su, sudeći po brojkama, prepoznali brojni gosti. U vrijeme Adventa u Varaždinu ostvareno je 21 % više dolazaka i 23% više noćenja nego u istom razdoblju lani. Treba napomenuti i da je došlo do znatnog povećanja jednodnevnih gostiju i to ne samo kao dosad, tijekom vikenda, nego i tijekom radnih dana. U knjizi dojmova u kući Bake Mraz svoje su utiske ostavili brojni posjetitelji iz svih krajeva Lijepe naše, ali i iz SAD-a, Australije, Urugvaja, Portugala, Španjolske do susjedne Slovenije koji prema podacima iz sustava eVisitor predvode listu stranih gostiju na ovogodišnjem Adventu. Slijede ih Austrijanci i Mađari te gosti iz BIH i Srbije. Ukupno gledajući, prema podacima iz eVisitora, gotovo polovica registriranih gostiju u razdoblju Adventa u Varaždinu bili su strani turisti. Varaždinsko zimsko španciranje postalo je ozbiljan turistički proizvod bisera sjevera Hrvatske.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.