Pretraži
5. 3. 2024.

Počinju „7. Dani okusa varaždinskoga kraja“: Dođite i uživajte u autohtonim jelima našega kraja!

Od 8. do 17. ožujka na području Varaždinske županije održat će se „7. Dani okusa varaždinskoga kraja“. Jedinstveni je to festival autohtone i tradicijske gastronomije tijekom kojeg će gosti u 15 ugostiteljskih objekata, ujedno i nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja, moći uživati u tradicijskim jelima, odnosno, u posebno kreiranim menijima u 3 slijeda po promotivnim cijenama od 17 € i 23 €.

Manifestaciju su, u nazočnosti predstavnika Turističkih zajednica s područja Varaždinske županije i vlasnika ugostiteljskih objekata, najavili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Goran Mališ, te koordinator projekta Borislav Šimenc.

- Mislim da ćemo i ovoga puta pokazati sve ono na što su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan moderniji način. Svaki restoran pripremio je dva menija s tri slijeda koji će posjetiteljima po promotivnim cijenama pružiti sve ono zbog čega vole gastronomiju našega kraja – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc ovom prilikom je istaknuo kako su prije sedam godina, kada krenulo s projektom koji se na nacionalnoj razini provodi pod nazivom „Dani okusa hrvatske tradicije“, bile uključene samo Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija.
- Danas je u projekt uključeno dvanaest hrvatskih županija, 130 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda, čime smo, nadam se, dali jedan doprinos očuvanju bogate gastronomske baštine Hrvatske, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja – rekao je Šimenc zahvalivši se Varaždinskoj županiji i županijskoj turističkoj zajednici na podršci od samih početaka projektu. Ujedno je najavio i nove aktivnosti u ovom projektu, a već ove godine će to biti i prva hrvatska eno-gastronomsku obilaznica na području Varaždinske županije, a krajem godine će svih 12 županija već tradicionalno pripremiti veliki nacionalni festival „Okusi hrvatske tradicije“.

Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključen je i novi ugostiteljski objekt – Bistro Familija koji se nalazi u Trakošćanskoj ulici 24 u Varaždinu, u kojem je i održana najava ovogodišnje manifestacije te im je tom prilikom dodijeljena oznaka standarda Okusi varaždinskoga kraja.

Predstavljanju ovog jedinstvenog festivala gastronomije prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je pozvala sve građane da probaju odlična jela naših kuhara.
-Drago mi je da ponovo imamo priliku najaviti sedme po redu Dane okusa varaždinskoga kraja povodom kojih će naši posjetitelji, gosti i građani imati priliku po promotivnim cijenama uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima spravljenih od lokalnih namirnica koje marljivo i vrijedno proizvode naši OPG-ovi. Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo napraviti jednu zaokruženu cjelinu "od polja do stola" u kojoj posjetitelji mogu uživati dušom i tijelom u tradicionalnim jelima našega kraja. Prije godinu i pol dana smo promovirali i knjigu „Okusi varaždinskog kraja“ kroz koju smo prikazali naše kuhare kao čuvare tradicionalnih jela, jer oni zaista čuvaju jela od zaborava.
- Pozivam sve naše građane da podrže ovu manifestaciju jer svi zajedno ne smijemo dopustiti da u zaborav padne naša tradicionalna kuhinja već moramo biti ponosni na nju te ju kontinuirano promovirati kako bi i mlađe generacije osjetile mirise i okuse bakinih kuhinja- rekla je zamjenica župana Zagorec koja je vlasniku Bistro Familija Ninoslavu Biškupu predala oznaku standarda „Okusi tradicije Varaždinskoga kraja“ kao znak uključivanja spomenutog ugostiteljskog objekta u ovu hvalevrijednu manifestaciju.

Posjetite Dane okusa varaždinskoga kraja od 8. do 17. ožujka u sljedećim ugostiteljskim objektima: Arabela, August, Bedem, Garestin, Grešna pilnica, Familija, Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Šanjek, Verglec, Vila Toplissa, Zlatne gorice, Žmah i Kavana Grofica Marica, te otkrijte zašto je Varaždinski kraj nezaobilazna destinacija za sve gurmane i ljubitelje dobre hrane.

Cijelu ponudu možete pronaći na www.okusi.hr.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.