Projekt 100dvoraca

Projekt 100dvoraca

 

Na prostoru triju najmanjih hrvatskih županija: Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije nalazi se najgušća koncentracija povijesnih zdanja. Turističke zajednice Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije projektno su se udružile s ciljem turističke aktivacije i prezentacije objekata kulturne baštine, odnosno dvoraca, kurija i utvrda na tom području. Kroz zajedničko brendiranje, vizualnu i prezentacijsku usuglašenost i zajednički nastup na tržištima stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma.

Dvorac Trakošćan

Dvorac Trakošćan

Jeste li znali da se Trakošćan smatra jednim od najljepših dvoraca ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi?

Romantični dvorac Trakošćan zaustavljen u vremenu grofova Drašković sa svakim godišnjim dobom otkriva nove vizure na besprijekorno uređeni šumoviti perivoj kojem dominira golemo jezero obrubljeno vijugavim šetnicama.

Dvor Veliki Tabor

Dvor Veliki Tabor

Jeste li znali da je nagrađivani hrvatski film o Seljačkoj buni iz 1975. godine snimljen u Velikom Taboru?

Grandioznost i neuništivost srednjovjekovnoga graditeljstva najbolje se očituje u Velikom Taboru, s čijih se masivnih zidina danju vidi ljepota Zagorja, a noću čuje odjek plača nesretne zagorske djeve zlaćanih uvojaka.

Stari grad Varaždin

Stari grad Varaždin

Jeste li znali da je Stari grad Varaždin bio prikazan na hrvatskoj novčanici od 5 kuna?

Stari grad Varaždin, grandiozna gotičko-renesansna tvrđava, najznačajnija je varaždinska povijesna građevina i dom Gradskog muzeja Varaždin čiji stalni postav svjedoči o burnoj povijesti utvrde i grada.

Kurija Zichy-Terbócz

Kurija Zichy-Terbócz

Jeste li znali da se uz kuriju Zichy-Terbócz nalazi restoran Terbotz čija terasa pruža jedan od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj?

Stoljetna tradicija vinogradarstva, autohtoni međimurski specijaliteti te predivan pogled na zelene vinograde već godinama očaravaju svakog posjetitelja kurije Zichy-Terbócz na slikovitom brijegu Železne Gore.

Dvorac Donja Bela (Bela II)

Dvorac Donja Bela (Bela II)

Jeste li znali da je dvorac Donja Bela sa svojim prirodnim okruženjem dio kulturnog krajolika, jedinstvenog u Hrvatskoj?

Barokni dvorac Donja Bela u dolini rijeke Bednje podno gore Ivanščice predstavlja jedinstven sklad prirodne i kulturne baštine te pruža oazu spokoja i mira u izvornim prirodnim ljepotama belskoga kraja.

Dvorac Bežanec

Dvorac Bežanec

Jeste li znali da su u dvorcu Bežanec nekada bili učiteljski stanovi, a dio se koristio kao sušionica mesa?

Dugačka aleja javora vodi do barokno-klasicističkog dvorca Bežanec preuređenog u hotel. Sobe opremljene stilskim namještajem podno bačvastih svodova s pogledom na stoljetna stabla samo su dio njegova magičnog doživljaja.

Dvorac Banfi u Štrigovi

Dvorac Banfi u Štrigovi

Jeste li znali da je dvorac Banfi jedna od najstarijih plemićkih građevina u Međimurju?

Dvorac Banfi, idilična građevina koju je svojoj voljenoj dao podići mladi kralj Matija Korvin utjelovljuje šarm malenog mjesta na krajnjem rubu vinorodne Štrigove.

Dvorac Miljana

Dvorac Miljana

Jeste li znali da se u dvorcu Miljana odvijala radnja popularne hrvatske povijesne serije „Ponos Ratkajevih“?

Barokno zdanje i dom plemićke obitelji Ratkaj jedan je od najbolje očuvanih dvoraca Hrvatskog zagorja. Posjet Miljani najbolje dočarava raskošan život hrvatskih plemića u otmjenom zagorskom dvorcu.

Stari grad Krapina

Stari grad Krapina

Jeste li znali da je u Starom gradu Krapina vjenčanje imala zloglasna grofica Barbara Celjska koja je zbog svoje okrutnosti i bavljenja magijom u narodu prozvana „Crnom kraljicom“?

Stari grad Krapina, drevno mjesto krapinskih legendi i uzbudljivih narodnih priča o „Crnoj kraljici“, pruža savršen spokoj i nenadmašan pogled na središte Zagorja.

Dvorac Patačić-Rauch u Martijancu

Dvorac Patačić-Rauch u Martijancu

Klasicistički dvorac u Martijancu nekadašnji je dom uglednih plemićkih obitelji. Najpoznatija među njima je obitelj Rauch iz koje su potekli ozloglašeni hrvatski banovi.

Dvorac Feštetić u Pribislavcu

Dvorac Feštetić u Pribislavcu

Jeste li znali da se dvorac Feštetić smatra najljepšim i najromantičnijim dvorcem u Međimurju?

Posljednji dom obitelji Zrinski, neogotički dvorac Feštetić u središtu Pribislavca pripada rijetko očuvanim primjercima arhitekture međimurskog plemstva. Dvorac pomalo podsjeća na slavni Hogwarts; u njemu se također nalazila škola.

Dvorac Oršić u Samcima

Dvorac Oršić u Samcima

Jeste li znali da se za dvorac Oršić koristio naziv Gupčev dom po Matiji Gupcu, jednom od najvećih hrvatskih narodnih junaka i boraca za prava malog čovjeka?

Pitomi zagorski krajolik svojom mirnoćom okružuje barokni dvorac Oršić čije zidine odjekuju strašnim glasom Matije Gupca iz čuvene Seljačke bune.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.