Kurija Zichy-Terbócz

Jeste li znali da se uz kuriju Zichy-Terbócz nalazi restoran Terbotz čija terasa pruža jedan od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj?

Stoljetna tradicija vinogradarstva, autohtoni međimurski specijaliteti te predivan pogled na zelene vinograde već godinama očaravaju svakog posjetitelja kurije Zichy-Terbócz na slikovitom brijegu Železne Gore.

U idiličnom okruženju međimurskih vinograda, livada i šumaraka smjestila se kurija Zichy-Terbócz stara više od dvjesto godina. Neposredno uz kuriju, na temeljima nekadašnje gospodarske zgrade, sagrađen je restoran koji nudi jedinstvene okuse Međimurja te kušanje vrhunskih vina u autentičnom ambijentu vinskog podruma.

Kurija Zichy-Terbócz nalazi se na rubu malenog naselja Železna Gora u općini Štrigova u sjeverozapadnom dijelu Međimurske županije. Štrigova je poznata po bogatstvu kulturnih dobara. Tu su se smjestili dvorci Banfi, Tkalec i Fodroczy-Dunay koji svjedoče o bogatom povijesnom nasljeđu Međimurja.

Plemićka kurija sagrađena je u 19. stoljeću i bila je u vlasništvu uglednih obitelji Zichy i Terbocz. Sadašnji vlasnici na obiteljskom imanju uz kuriju otvaraju restoran Terbotz u kojem poslužuju tradicijska jela Međimurja te kvalitetna vina s Međimurske vinske ceste koja se mogu isprobati u kušaonici izvornog vinskog podruma.

Kurija Zichy-Terbócz izgrađena je 1804. godine i bila je u vlasništvu plemićkih obitelji Zichy i Terbócz koje su gospodarile velikim posjedima u ovome dijelu Međimurja. Mađarski grofovi Zichy bili su u rodu sa znamenitim velikašima Oršićima koji su imali imanja u Hrvatskom zagorju. S plemićima Zichy također je povezana obitelj Rubido čija je najznačajnija predstavnica Sidonija Erdödy Rubido, prva hrvatska operna primadona.

U vlasništvu obitelji Terbócz kurija je ostala do sredine 20. stoljeća. O posljednjoj vlasnici kurije Iloni Terbócz u Železnoj Gori kruže zanimljive anegdote. Ilona Terbócz sama je živjela u kuriji koja je bila dio manjeg imanja s vinogradom i voćnjakom. Na imanju su radile sluge koje su se brinule o uzgoju vinove loze. Prema pričanju domaćina, Ilona, odnosno Frajlica, kako su ju zvali u selu, voljela se kupati u jednom izvoru podno kurije, a budući da su ju seoska djeca dolazila gledati, zamolila je žandare da paze na nju. Ilona Terbócz umrla je 1957. godine i sahranjena je na mjesnom groblju u Štrigovi. Nakon njezine smrti kurija ostaje napuštena do 1999. godine kada čitavo imanje kupuje obitelj Jakopić koja na mjestu nekadašnje gospodarske zgrade gradi obiteljski restoran.

Kurija Zichy-Terbócz jednokatna je građevina na dvije etaže u kasnobarokno-klasicističkom stilu. Građena je u ključ s dekoriranim uglovima, a s vanjske i unutrašnje, dvorišne strane ima dva niza prozora. Na kuriju je naslonjena prizemnica s tri istaknuta luka. Preko puta kurije nalazile su se gospodarske zgrade. Na temeljima jedne pokrajnje građevine 2002. godine sagrađen je obiteljski restoran Terbotz. Restoran je uređen u rustikalnom stilu koji ispunjava toplina prošlosti, a ispred zgrade nalazi se šarmantni drveni bunar s malim trokutastim krovom. U sklopu restorana na svojem izvornom mjestu uređen je vinski podrum s kušaonicom vina. Kurija danas nema namjenu, ali ju vlasnici planiraju urediti za smještaj gostiju te uklopiti u svoju ponudu.

Čitavo imanje s kurijom Zichy-Terbócz u središtu okružuju živopisni šumarci, polja, voćnjaci i vinogradi po kojima je poznat međimurski kraj. U restoranu Terbotz možete kušati tradicionalne međimurske specijalitete u suvremenom ruhu pripremljene od sastojaka iz vlastitog vrta. Kušaonica nudi mogućnost degustiranja vina vinarije Jakopić za koja su među prvima u Međimurju dobili zemljopisno porijeklo nasada.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.