Restoran Zlatne Gorice

 

lzetište Zlatne gorice okruženom vinogradima,smješteno je brdu iznad Varaždina.

U četiri odvojena salona i panoramskoj terasi ima 120 mjesta, dok je na vrtnoj terasi još 130. Nudi vina iz vlastitog vinograda. Ima vlastiti parkirališni prostor za autobuse.

Ovdje u kneginečkim vinogradima koji se kako kažu stari zapisi još u 15 stoljeću javljaju pod nazivima Banjšćina, Dugi vrh, Mali vrh, Hališće, Sepski vrh..., građani Varaždina, ali i gradska općina, imali su svoje vinograde, klijeti, a kasnije je sagrađeno i desetak vila. Na tim je prostorima početkom 18 st. bilo je 330 žitelja, gradskih podanika zvanih „gornjaci“, zapravo kmetova koji su obrađivali vinograde a živjeli su u tu svrhu sagrađenim kućama uz koje su bili uvijek i podrumi s bačvama za vino i klijeti s vinskim prešama. Točenjem vina bavila se i varaždinska općina prodavajući vino iz vlastitih vinograda.

I upravo tu u kneginečkim vinogradima na Banskom vrhu, lokaciji s koje se razastire prekrasan pogled na Varaždin i okolne brežuljke, nepunih desetak kilometara od grada Varaždina, smjestila se Vila Donata, nekada kuća baruna Kussya, danas gostionica sa smještajem Zlatne gorice.

Okružuje je vlastiti vinograd čiji se sokovi slasno, kako to nalaže i tradicija, neizostavno degustiraju u podrumu gdje će vam ponuditi i druge specijalitete od kojih se posebno ističe odlično hladno prešano bučino ulja iz vlastite proizvodnje. Zanimljiv sadržaj pruža i šetnja imanjem, obilazak uređenog vinskog puta s 12 postaja koji okružuje vinograd, ili pak jednostavno zabavna šetnja kroz zanimljiv labirint.... No nadasve ovdje se posebno uživa u okusima jela koja su se stoljećima nalazila na bogatim trpezama varaždinskih građana i kurijama ovdašnjeg plemstva.

 

Adresa: Banjščina 104, Varaždin Breg, 42 204 Turčin
Tel: +385 (0)42 666 054
www.zlatne-gorice.eu
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.