Restoran Verglec

 

Restoran Verglec smješten je u strogom centru Varaždina. Kapacitet mu je 140 sjedećih mjesta, od toga 65 u restoranu i 75 na natkrivenoj terasi. Uz bogatu gastronomsku ponudu nudi širok izbor vina.

U jednoj od spokojnih i mirnih varaždinskih ulica koje su kroz povijest zvali Mala Gaza, Šoštarska, Kazališna, Franjevačka, i danas Kranjčevićeva..., živjeli su brojni varaždinski majstori, a među njima i postolar majstor Floh za kojeg priča kaže da je bio jedan od najvećih varaždinskih ljubitelja dobroga jela i pića, veselja, i glazbe. I dugo je tako, koristeći svako moguće vrijeme, majstor Floh uživao u hrani varaždinskih gostionica i cehovskih gozbi.

A kada je sa svojih gurmanskih pohoda, rumen i sit dolazio kući uvijek ga je pratio njegov vjerni prijatelj varaždinski glazbenik i verglaš Felix. Vjerujući da veseli zvuk vergla štiti tijelo od mračnih sila i tjera iz kuće duhove zla, svirka je uz čašicu medene rakije završavala u predvorju kuće. Kada je ostario i nije više odlazio na gozbe, majstor Floh kako bi i nadalje uživao u omiljenim jelima dao je u dvorištu sagraditi krušnu peć u kojoj bi mu njegova majstorica, vrsna kuharica Đurđa jednom tjedno pripremala Zapečeni teleći odrezak, ili Varaždinsko pečenje s mlincima, jelo osmišljeno po njegovim naputcima.

Uz to naručio je i verglec i dao ga postaviti u predvorje kuće. Kako kaže priča, iz kuće majstora Floha tada su se svake večeri bar na trenutak čuli veseli zvuci vergleca. Na radost, sreću i ljubav majstora i majstorice. Danas, gotovo dva i pol stoljeća kasnije, u sjećanje na majstora Floha i njegovu ljubav prema vrsnom jelu, a pod okriljem varaždinskih anđela, restoran Verglec, varaždincima ranije poznat kao Šibenik i Grenadir, nastavlja tradiciju pripreme domaćih jela ovoga kraja uz neizostavne zvuke vergleca.

 

Adresa: Kranjčevićeva 12, 42000 Varaždin,
Tel: +385 (0)42 211 131
www.gastrocom-ugostiteljstvo.com
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.