Hotel Varaždin

 

Nalazi se u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora te svega 5 minuta hoda od centra grada. Restorana ima 48 sjedećih mjesta, a wine bar još 22. Raspolaže s 60 ležaja. Ima vlastito parkiralište.

Hotel "Varaždin" nalazi se u Kolodvorskoj ulicu koja već gotovo 130 godina središte grada spaja sa željezničkim kolodvorom. Urbanizacija Kolodvorske ulice koju krase brojne vile i građanske kuće započinje 1886. godine otvorenjem zagorske željeznice od Zagreba preko Zaprešića i Zaboka do Varaždina i daljnjom vezom do Čakovca. Putovanje od Varaždina do Zagreba, koje je ranije bilo moguće samo poštanskim kočijama, a put je trajao punih 13 sati, osim što je znatno skraćeno, postalo je pristupačnije i ugodnije.

Bila je to zasigurno gotovo cijelo stoljeće najprometnija varaždinska ulica. O tome govore i stari željezničarski zapisi o prometu putnika. Oni nam pak kazuju da je ne tako daleke 1930. godine, dakle pred 85 godina sa željezničke stanice Varaždin otpremljeno više od 250 tisuća putnika, čime je Varaždinska stanica spadala u red 10 najprometnijih u zemlji. Kolodvor je, sjećaju se toga i još ne tako stari Varaždinci, imao i stalnu fijakersku taxi vezu sa središtem.

Ubrzo nakon otvaranja pruge nasuprot kolodvora Ivan Grošanić i sin grade Kolodvorsku Restauraciju, svratište i hotel. Restauracija, koju su Varaždinci od milja zvali „Kod Grošanića“ do svog posljednjeg radnog dana pred dvadesetak godina kada je zatvorena, bila je poznata po odličnoj kuhinji. U zgradi nekadašnjeg popularnog Grošanića danas je smješten hotel Varaždin koji u svom kulinarskom dijelu njeguje pripremu jela i sa negdašnjih jelovnika Restauracije Grošanić ali i varaždinske građanske kuhinje.

Adresa: Kolodvorska 19, 42000 Varaždin
Tel: +385 (0)42 290 720
www.hotelvarazdin.com
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.