Seosko domaćinstvo Grešna pilnica

Seosko domaćinstvo Grešna pilnica

 

Seosko domaćinstvo nalazi se nadomak Klenovnika, 25 km od Varaždina. U seoskom ambijentu u dva rustikalno uređena prostora raspolaže sa 120 mjesta. Ima vlastiti parking za autobuse. Nudi tradicionalna jela i pića iz vlastite proizvodnje.

Dvadesetak kilometara od grada Varaždina udaljen je Klenovnik uz kojeg se smjestilo i naše odredište selo Bezeki. I dok je Klenovnik poznat po hrvatskoj banskoj obitelji Drašković koja je ondje godinama gradila i dograđivala jedan od najreprezentativnijih renesansnih dvoraca u Hrvatskoj, kojeg usput rečeno krasi 365 prozora, i u kojem su se za vrijeme banovanja Ivana Draškovića održavale sjednice hrvatskog sabora, selo Bezeki koje je tu na pitomim zagorskim brežuljcima tik do Klenovnika poznato je bilo po obilju bazge u okolnim šumama.

Tako je i dobilo ime. A na samom početku selu, na vrhu prvoga brijega smjestilo se, prema zapisima gotovo 200 godina starih austrougarskih karata, imanje čiji je sastavni dio bila i pilnica, iliti podrum kojeg je puk prozvao Grešna pilnica. Jer, kako kaže priča, nekadašnji vlasnik stanoviti gazda lugar Aftek, inače vrsni vinogradar i podrumar ovdje je točio vino po koje su uglavnom dolazile žene. No Aftek je bio i veseljak i poznati ženskaroš pa je sa svima koji bi došli u pilnicu obavezno ispijao i poneku probnu kupicu. Ponekad i pokoju previše pa je mnoga žena ondje, kako se pričalo, zaglavila na Aftekovoj brijenki, polovnjaku iliti bačvi. A do grijeha onda nije bio dalek put... Kao uspomena na razuzdani i slobodni život gazde Afteka u kutu pilinice još uvijek stoji „pohabani“ Aftekov polovnjak. Priča se nastavlja i danas.

Kako kažu na njega sjednu, ili se bar prislone svi oni koji požele više sreće u ljubavi... I kažu da je učinkovito... Imanje sa svim svojim seljačkim sadržajima, izvornom kućom uređenom kao muzej, stajom, kočikom, pilnicom i voćnjakom ispunjenim starim sortama voćaka (jabuke: rambule, božičnice, kanade, mošancike, kolačićne i kruškama: tapka, viljamovka, orah i šljive driste, bistrice, dironcije,) sačuvavši autentičnost nekog prošlog vremena u potpunosti je obnovila obitelj Gladović i uredila ga u atraktivno izletište s kojeg se razstire i prekrasan pogled na dvorac Drašković, prelijepi zagorski krajolik i najvišu zagorsku planinu Ivančicu.

 

Adresa: Klenovnik 154, 42244 Klenovnik
Tel: +385 98 782 195
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.