Restoran Garestin

 

Smješten je nedaleko centra grada Varaždina. Raspolaže sa 100 unutarnjih i 70 vanjskih mjesta na terasi, a u pansionskom dijelu raspolaže s 18 kreveta. Ima vlastiti parking za osobne automobile.

Danas je u najdužoj varaždinskoj ulici, onoj kojom se nekada išlo od južnih gradskih vratiju prema Varaždinskim Toplicama, kasnije prema Zagrebu. Kako se grad širio ona je stoljećima postajala sve duža i duža. To najbolje ilustrira podatak da je na njenom kraju sagrađena i mala kapela Sv.Roka (kao zavjet protiv epidemije kuge) koja se danas nalazi gotovo u središtu ulice. Negdašnji Dugi konec, danas Zagrebačka ulica duga je gotovo 4 kilometra. Uz Dugi konec vezan je i jedan od najznačajnijih povijesnih događaja koji su odredili budućnost grada Varaždina.

Naime upravo na varoškom majuru uz Dugi konec buknuo je 1776. godine požar. Kako kažu zapisi: Vjetar je puhao u smjeru grada od kapelice Sv. Roka prema Dravi a požar je uništavao kuću po kuću. Grad je gorio tri dana i noći, a do temelja je izgorjelo 316 od 614 kuća (koliko ih je bilo u „unutrašnjoj varoši“ te izvan zidina varoških u „Gornjem“ sjevernom i „Donjem“ južnom predgrađu.) Nakon ovog požara ban se preselio u Zagreb i Varaždin je izgubio status glavnog grada tadašnje države. No kao i poslije svake tragedije dolazi oporavak. Grad se oporavio, a Dugi je konec opet postajao sve duži i duži... I u toj njegovoj dužini, nadomak grada bilo je nekoliko gostionica, i odmorišta. A to su bila mjesta prave domaće pučke kuhinje, jednostavnih jela, pečenja i pečenki, mjesta gdje se uvijek dobro, ali prije svega obilno jelo i pilo.

Tradiciju pripreme jela na Dugom koncu danas nastavlja restoran Garestin koji se smjestio na polovini prvog kilometra Zagrebačke ulice u građanskoj kući poznatoj i kao kući u kojoj je živio jedan od najzaslužnijih varaždinaca, profesor Krešimir Filić.

 

Adresa: Restoran Garestin, Zagrebačka ul.34, 42000 Varaždin
Tel: +385 42 214 314
www.gastrocom-ugostiteljstvo.com
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.