Seoski turizam Đurina hiža

Seoski turizam Đurina hiža

 

Nalazi se tek kilometar od središta Varaždinskih Toplica na cesti u smjeru Varaždina. Kapacitet mu je 80 sjedećih mjesta. Ima vlastiti parking. Nudi hranu spravljenu ispod peke, jela od divljači i kvalitetna domaća vina.

Na pitomim bregima Varaždinsko-Topličkog gorja, iznad Varaždinskih Toplica, na obronku brda visokog 313 metara, danas zvanog Tonimir, smjestilo se obiteljsko gospodarstvo "Đurina hiža".

U prvoj polovici 19 st. ovdje, na brdu, na prekrasnoj poziciji na najvišem vrhu Valpovec na vinogradarskom posjedu Kamene gorice odakle je krasan vidik na Varaždin i dolinu Drave, Međimurje, te Kalničko gorje svoju je obiteljsku kuriju sagradio hrvatski ilirac Antun Kukuljević. Uz kuriju je po cijelom prostoru uredio i prekrasan perivoj, a cijelom je posjedu dao ime Tonimir. Kurija je u vrijeme njegova sina Ivana Kukuljevića, povijesničara, pisca, političara, suca varaždinske županije i nadasve velikog Ilirca i čovjeka koji je u Hrvatskom saboru održao prvi govor na hrvatskom jeziku, bila dvadesetak godina istinsko sastajalište mladih iliraca iliti hrvatskih preporoditelja...

U tonimirskom vinogorju mladi ilirci se kod Kukuljevića često nalaze u lovovima, ovdje se druže i zabavljaju, pjevaju i plešu ali i svoje susrete koriste, kako piše povijesničar i „za razgovore o rodoljublju i ozbiljnim narodnim poslovima“. Kasnije, kad Kukuljevići napuštaju Tonimir ovo je mjesto bilo omiljeno izletište topličkih kupališnih gostiju. No kurija je potpuno uništena u Drugom svjetskom ratu i poslije njega .... A dok je Kukuljevićeva kurija „živjela“ ovdje se dakako i dobro jelo. Obilje šumskih plodova i divljači iz obližnjih šuma umnogome su određivali i poslastice koje su dolazile na stol.

Tradiciju kuhinje koja je svoje temelje pozicionirala upravo u pripremi tradicionalnih jela od divljači i šumskim plodova, te namirnica uzgojenih na vlastitom dvorištu, danas ovdje neposredno podno Tonimira nastavlja obiteljski restoran Đurina hiža kojeg je pred osam godina otvorila obitelj Božić. Restoran smješten na prvom prijevoju ceste od Toplica prema Varaždinu, od središta Toplica udaljen tek nekoliko minuta vožnje danas djelujje u okviru obiteljskog gospodarstva, vodi ga sin Nikola, a kuhinju još uvijek „nadziru“ mama Milica i tata Nebojša.

Adresa: Varaždinska 70, Varaždinske Toplice 42223
Tel: +385-42-668-148
Mob: +385-98-956-24-35
www.durinahiza.com
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.