Aqua Iasae

 

Varaždinske Toplice, naše najstarije i najpoznatije termalno liječilište, već je u doba Starog Rima bilo na glasu širom Imperija po svojoj ljekovitoj termalnoj vodi.

Rimljani su mu nadjenuli ime - Aqua Iasae, po Jasima, pripadnicima ilirskog plemena koje je u antičko doba, od 8. stoljeća prije Krista, naseljavalo kraj uz rijeku Dravu, od Varaždina pa sve do Daruvara.  Jasi su, po svemu sudeći, za svoje naseobine rado birali upravo mjesta na kojima je izvirala termalna voda, pa se tako na prostoru koji su naseljavali nalazi čak dvadesetak geotermalnih izvora, od Rogaške Slatine na zapadu do Daruvarskih Toplica na istoku, kao i sve najpoznatije zagorske toplice - Varaždinske, Krapinske, Stubičke i Tuheljske Toplice.

Stoga se već i u korijenu njihovog imena krio pradavni fonem  ias - kipjeti, vrjeti, ključati, pa bi se ime - Aqua Iasae, moglo prevoditi kao topla vrela, odnosno toplice, a Jasi kao „pleme koje živi uz topla vrela koja iscjeljuju“.

Jasi su se očito razumjeli u iscjeliteljstvo i umjeli su liječiti toplom vodom i ljekovitom blatom. Znali su vidati rane, otkloniti bol i liječiti neplodnost, pa su kao „iscjelitelji“ bili poznati i izvan povijesnog prostora kojeg su naseljavali.Dakle, Jasi su imali već višestoljetno iskustvo u iscjeliteljstvu kada su u ove krajeve stigli Rimljani, koji su u 1. stoljeću oko toplih izvora započeli gradnju termi i naselja koje su nazvali po Jasima - Aqua Iasae.

Zahvaljujući ljekovitoj, sumpornoj vodi Aqua Iasae su postale mjesto oporavka rimskih legionara i viših časnika, pa je Toplice navodno posjetio i sam rimski car Karakala (188. - 217.) po čijem su nalogu izgrađene i čuvene terme u Rimu.

Ljekovita svojstva topličke vode prepoznali su i Hrvati, koji su ovamo stigli vjerojatno u 7. stoljeću,  tri stotine godina nakon što je u seobama naroda opustošeno rimsko naselje. Na njegovim razvalinama ponovo su podigli naselje koje je dobilo ime - Toplice.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.