Uzbudljivo putovanje u Zemljinu prošlost

Lepoglava ne čuva tek iznimno kulturno bogatstvo koje su nam ostavili pavlini, ona skriva i svjetski vrijedno mineralno blago, poludragi kamen - lepoglavski ahat, kojeg je moguće pronaći na nalazištima u okolici Gaveznice, našeg jedinog ugaslog vulkana, koji će Vam ispričati uzbudljivu priču o prošlosti naše planete.

Ovaj zaštićeni geološki spomenik prirode, nastao još prije 22 milijuna godina, otkriva nam mnoge tajne o geološkoj prošlosti Hrvatskog zagorja.

Vrijedni poludragi kamen otkrili su na Gaveznici lepoglavski pavlini, koji su nam, zahvaljujući nalazištu u Gaveznici, ostavili i prve mineraloške pojmove na hrvatskom jeziku, zabilježene u glasovitom Gazophylaciumu Ivana Belostenca. No, nalazi u okolici Lepoglave dokazuju kako su ovdašnji ahat rabili već praljudi, koji su od njega izrađivali svoje primitivne alate.


Danas je ovaj lokalitet podjenako zanimljiv znanstvenicima, kao i turistima, prije svega školskoj djeci, koja ovdje uče o geološkom postanku Zemlje, upoznaju vrijedno mineraloško blago te uživaju u lijepoj prirodi kroz koju vodi zanimljiva poučna staza.

Nedaleko Gaveznice, u lepoglavskom turističkom kulturno - informativnom centru, izložena je vrijedna zbirku minerala i poludragog kamenja koji je prikupljen na lokacijama širom svijeta.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.