Decanter 2021 potvrdio vrhunsku kvalitetu vina s područja Varaždinske županije: Ove godine 12 medalja više!

Pitomi, idilični brežuljci varaždinskog kraja s vinogradima i klijetima mjesta su na kojima se već tisućljećima njeguje kult vina. Već davne 1209. godine hrvatski kralj Andrija II Poveljom dodjeljuje status slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, a zauzvrat između ostalog prilikom izbora župana na Dan sv. Martina moraju dati 20 kablova vina.

A i jedna od prvih tvornica šampanjca izvan Francuske ona dr. Haltera, bila je podignuta davne 1859. godine u Varaždinu. Šampanjac se skladištio u podrumima Starog grada. I već na prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj izložbi u Zagrebu 1864. godine šampanjac je nagrađen diplomom za kvalitetu.

Danas vinskom kartom vladaju neki novi igrači koji se na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu nameću svojom kvalitetom.

Najprestižnije svjetsko natjecanje - 18. Decanter World Wine Awards 2021. u Londonu donio je potvrdu vrhunske kvalitete vinara iz Varaždinske županije koji su osvojili ukupno 8 srebrnih i 26 brončanih medalja!

Tako je Varaždinska županija danas po broju medalja, priznanja i prijavljenih uzoraka druga najuspješnija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske, a nagrađeni vinari na ovogodišnjem su Decanteru osvojili 12 medalja više u odnosu na prošlu godinu.

Srebrne medalje dobili su deMarVina, Vinarija Košćak, Vinarija Kopjar, Vinski hram Kotolenko i Vinarija Stručić.

Broncu su osvojili deMarVina, Vinarija Mežnarić, Vinarija Najman, Vinarija Makar, Vinska kuća Kirić, Vinarija Košćak, Vinarija Kopjar, PZ Ivanec, Kaznionica Lepoglava, Lovrini vinogradi, Vinski hram Kotolenko, Vinarija Stručić, Vinarija Šafran i Dvorac Maruševec.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.